Categorie Civiele kunstwerken

Genomineerd in de categorie Civiele kunstwerken

Ramspolbrug - Van Hattum en Blankevoort
Stadsbrug ‘De Oversteek’, Nijmegen - gemeente Nijmegen en Bouwcombinatie Stadsbrug Nijmegen v.o.f
Luchtsingel - ZUS [Zones Urbaines Sensibles]

Ramspolbrug
Kandidaat: Van Hattum en Blankevoort

De Nieuwe Ramspolbrug verbindt Flevoland met Overijssel. Omdat de nieuwe brug hoger en breder is dan de oude Ramspolbrug zijn er aanzienlijk minder brugopeningen nodig. Dit bevordert de doorstroming van het verkeer op de weg en het water.

De inspanningen van prefabricage zijn volgens de jury vooruitstrevend. De jury prijst de samenwerking en betrokkenheid van veel stakeholders, waardoor men tot hoge kwaliteit is gekomen.

Stadsbrug ‘De Oversteek’, Nijmegen
Kandidaat: gemeente Nijmegen en Bouwcombinatie Stadsbrug Nijmegen v.o.f

Nijmegen wilde méér dan alleen een nieuwe brug over de Waal. Bouwcombinatie Stadsbrug Nijmegen en de architecten Ney & Poulissen kwamen met een overtuigend voorstel: een slanke stalen brug die recht doet aan de Waal, de stad, de historische locatie en de ontwikkelingen in de omgeving.

De jury vindt deze inzending in alle opzichten zowel bouw- als verkeerskundig een lust voor het oog; uitdagende benadering van marktpartijen, van bouwen én beheren; binnen tijd en budget.

Luchtsingel
Kandidaat: ZUS [Zones Urbaines Sensibles]

De Luchtsingel vormt samen met het Schieblock en een groot aantal andere projecten de Test Sit Rotterdam, een plek waar nieuwe manieren van ‘stad maken’ kunnen worden uitgeprobeerd. In het kader van de IABR – Making City heeft ZUS 21 interventies in het gebied in gang gezet, uiteenlopend van pocket parks tot een stadsfabriek. Ze worden verbonden via één doorlopende route: de Luchtsingel.

De jury is van mening dat de Luchtsingel op vele fronten een voorbeeldproject is. Vernieuwend in alle opzichten en passend in de moderne tijd. De jury vindt het zeer origineel om op deze manier met een voorinvestering de herontwikkeling van het gebied te verkennen.

Klik hier voor het volledige juryrapport »