Categorie Gebouwen

Genomineerden categorie gebouwen


Villa Kogelhof, Kamperland - Architectenbureau Paul de Ruiter Gebouwen
Uitbreiding en renovatie Mauritshuis, Den Haag - Hans van Heeswijk architecten
Rotterdam Centraal - Team CS (een samenwerking tussen Benthem Crouwel Architects, MVSA Meyer en Van Schooten Architecten en West 8)

Villa Kogelhof, Kamperland
Kandidaat: Architectenbureau Paul de Ruiter

Bij het ontwerpen van Villa Kogelhof in Kamperland (Zeeland) was van begin af aan autarkie het ambitieuze uitgangspunt. De villa diende volledig energieneutraal te zijn, met onder meer energieopwekking via de eigen windmolen. Opvallend door een spectaculaire verschijningsvorm.

De jury spreekt van een spectaculair ontwerp, waarbij minimalisme bijna leidt tot overdaad. Architectonisch is het indrukwekkend. De zorgvuldige inpassing in het landschap maakt het tot een bijzonder gebouw.

Uitbreiding en renovatie Mauritshuis, Den Haag
Kandidaat: Hans van Heeswijk architecten

Sinds de vorige verbouwing van het Mauritshuis waren de voorzieningen allemaal ondergebracht in het souterrain. Bezoekers betraden het gebouw via de zijingang in het souterrain aan de Korte Vijverberg. Door de recente verbouwing ziet de bezoeker direct wat hij kan verwachten. Een topmuseum met een collectie op wereldniveau.

“Intelligente uitbreiding van het bestaande paleisje: het gebouw blijft als icoon in tact”, aldus de jury. “Mooi voorbeeld, zowel architectonisch, functioneel als technisch, van op een kwalitatief hoogstaande en respectvolle wijze omgaan met emotioneel beladen erfgoed. “

Rotterdam Centraal
Kandidaat: Team CS (een samenwerking tussen Benthem Crouwel Architects, MVSA Meyer en Van Schooten Architecten en West 8)

Rotterdam Centraal is een combinatie van robuuste constructie, open ruimte, transparantie van gevels en continuïteit van bestrating. Dit resulteert in een overzichtelijke en transparante ruimte die een logische verlenging van de stad is. Een zeer functioneel gebouw, gekenmerkt door slimme integratie van complexe vraagstukken

De transformatie van Rotterdam CS staat volgens symbool voor optimale kwaliteit. Terwijl het zijn functie behield werd het sombere gebouw met ‘enge tunneltjes’ veranderd in een speels, veilig en uiterst aantrekkelijk gebouw. Uit het juryrapport: “Een uiterst complexe opgave die met veel partijen succesvol is uitgevoerd en uitnodigt tot reizen met openbaar vervoer.”

Klik hier voor het volledige juryrapport »