Categorie Bouwmaterialen en -systemen

Genomineerd in de categorie Bouwmaterialen en –systemen

FuturePROOF - Kingspan Energy
RobotArchitectuur - Studio RAP *
Straw Blocks Systems - Straw Blocks Systems B.V.

FuturePROOF
Kandidaat: Kingspan Energy

Met het FuturePROOF totaalplan worden oude asbestdaken snel, veilig en kostenneutraal verruild voor een innovatief geïsoleerd daksysteem met zonnepanelen. De opdrachtgever betaalt maandelijkse leasekosten, waardoor hij vanaf dag één profiteert van de energiebesparing.

Volgens de jury wordt een slim en innovatief financieringsmodel aangeboden, waardoor het pro-actief aanpakken van asbestdaken binnen handbereik komt.

* WINNAAR *
RobotArchitectuur
Kandidaat: Studio RAP

Samenwerkende partijen:
• Royal HaskoningDHV
• MVRDV
• JP van Eesteren

In het Innovation Dock in Rotterdam is het eerste door robots gefabriceerde gebouw van Nederland opgeleverd. De grote hoeveelheid instructies voor het robot gestuurde fabricageproces is rechtstreeks vanuit het digitale model gegenereerd. Hierdoor kunnen complexe bewerkingen in korte tijd voor alle elementen worden voorbereid.

De jury noemt de inzending een voorbeeld van de nieuwe generatie out-of-the-box innovatie, die leidt tot nieuwe productiemethoden en wijze van vormgeving. Uit het juryrapport: “Experimenteel, maar zeer beloftevol.”

Straw Blocks Systems
Kandidaat: Straw Blocks Systems B.V.

Samenwerkende partijen:
• Wensmeubel
• Bouwkundig ontwerp en adviesbureau Davids

Bouwen met geprofileerde stroblokken is het antwoord op de nieuwe, circulaire economie. Straw Blocks Systems levert hiervoor de machines en het eindproduct. Hierdoor wordt duurzaam, ecologisch, flexibel, aardbevingsbestendig en betaalbaar bouwen mogelijk.

De jury: “Het is bijzonder te zien dat Straw Blocks het ‘geitenwollen sokken gevoel’ van de toepassing van stro wegneemt en een nieuwe vorm van vergroening toevoegt aan het bouwproces.”

Klik hier voor het volledige juryrapport »