Categorie Gebouwen

Genomineerd in de Categorie Gebouwen

Renovatie Hoofdkantoor a.s.r. - Team V Architectuur  *
De Hoge Raad der Nederlanden - KAAN Architecten
Het 4e Gymnasium - Paul de Ruiter Architects  *
skinnySCAR - Boterman & G. Huisman 

* WINNAAR *
Renovatie Hoofdkantoor a.s.r.
Kandidaat: Team V Architectuur

Samenwerkende partijen:
• Aronsohn Raadgevende Ingenieurs
• Deerns
• DGMR
• ABT/Tebodin
• Bouwcombinatie Archimedes (Ballast Nedam en Kuijpers)
• AT Osborne
• Michael van Gessel
• Reynoud Homan

Het hoofdkantoor van a.s.r. in Utrecht is volledig gerenoveerd naar ontwerp van Team V Architectuur. Het gebouw is met de renovatie enorm verduurzaamd. Het energielabel ging van G naar A++, het energieverbruik is met ruim vijftig procent gereduceerd.

De jury noemt het een sterke troef dat a.s.r. heeft gekozen voor renovatie in plaats van nieuwbouw elders in de stad. De renovatie is volgens de jury ambitieus aangepakt en uiterst duurzaam uitgevoerd. “Het is bewonderenswaardig dat 98% van het bouwafval is hergebruikt.”

De Hoge Raad der Nederlanden
Kandidaat: KAAN Architecten

Samenwerkende partijen:
• Consortium Poort van Den Haag: BAM PPP B.V., PGGM , BAM Bouw en Techniek B.V., ISS Nederland B.V. en KAAN Architecten
• Arup Nederland
• DGMR
• Level Acoustics
• CBB
• Wim van Vlierden

De Hoge Raad der Nederlanden betreft een PPS project op basis van een DBFMO contract. Hierbij worden de gehele totstandkoming en exploitatie in één contract ondergebracht en worden alle risico’s van afstemming, coördinatie, optimalisatie enzovoort bij de marktpartijen gelegd. 

De jury spreekt van een iconisch gebouw voor een specifieke gebruiker midden in de stad van vrede en recht. De architect is er - zo staat in het juryrapport - uitstekend in geslaagd met een heldere architectuur alle symboliek op een verantwoorde, integrale wijze vorm te geven.

* PUBLIEKSPRIJS *
Het 4e Gymnasium
Kandidaat: Paul de Ruiter Architects

Samenwerkende partijen:
• Dura Vermeer
• Croonwolter & Dros
• PMB Gemeente Amsterdam

Het 4e Gymnasium is het eerste energieneutrale gymnasium van Amsterdam. Het gebouw heeft een warmte/koude installatie die is aangesloten op stadsverwarming, hierdoor wordt de temperatuur ‘s zomers en ‘s winters op verantwoorde wijze gereguleerd. Er zijn PV-cellen op het dak geplaatst, waarmee het bijdraagt aan het doel van de Houthavens om de beste energieneutrale wijk van Amsterdam te worden.

De jury, die lovend is over de energie-ambities, is kort en bondig in haar commentaar: “Het is een nieuwe generatie onderwijsgebouwen. Een uitnodigend klimaat voor kinderen die aan hun toekomst willen werken.”

skinnySCAR
Kandidaat: M. Boterman en G. Huisman

Samenwerkende partijen:
• JagerJanssen architecten BNA
• BREED Integrated Design
• Faas & Van Iterson ingeniuersbureau
• H&B Bouw
• Havensteder
• gemeente Rotterdam

Tijdens hun studie Bouwkunde aan TU Delft werden Martijn en Gwen verliefd op Rotterdam waar zij een eigen huis wilden bouwen dat inspeelt op stedelijke vernieuwing in relatie tot sociale vraagstukken, duurzame stedenbouw en nieuwe ontwikkelvormen. Hun nieuwe huis staat op een kavel met een bijzondere verhouding: drie meter breed, twintig meter diep.

De jury spreekt van een mooie, sympathieke invulling van een beperkte open ruimte in een bestaande straat. “Het is een inspirerend particulier initiatief. Een duurzaam architectonisch pareltje.”  


Klik hier voor het volledige juryrapport »